Nume vechi româneşti

Elementele antice în onomastica românească sunt aproape inexistente. Mă refer aici la prenumele care au rămas în limba română pe parcursul evoluţiei ei, din antichitate până acum, nu la numele latine precum Traian, Virgil, Corneliu, Liviu, Titu, Ovidiu, Tiberiu, etc. care au fost împrumutate în secolul XIX.

Vechimea unui cuvânt nu e greu de aflat de obicei: toate cuvinte din română au suferit aceleaşi schimbări fonetice. Dacă nu au fost aplicate aceste schimbări, înseamnă că acele cuvinte au fost împrumutate mai târziu.

Majoritatea numelor româneşti fie sunt slave, precum Radu, Bogdan, Răzvan, fie greceşti, ungureşti sau împrumuturi mai recente. Multe dintre numele creştine standard folosite curent în ziua de azi au fost preluate de la greci prin intermediul slavilor: Vasile, Ilie, Nicolae, etc.

Dar nu avem şi nume de-ale noastre, vechi şi neaoşe româneşti, de dinainte de a-i întâlni pe slavi şi pe greci?

Câteva avem, nume creştine vechi preluate direct din latină, dar nu prea sunt în uz curent: Nicoară < Nicolas, Georgiu/Georz < Georgius, Pătru < Petrus; Medru < Dimitrius, Îndrea < Andreas. Însă din limba dacă nu avem nici măcar un nume păstrat.

Ce s-a întâmplat cu pletora de vechi nume latineşti, nimeni nu ştie. S-au pierdut în negura timpului. Este o minune că limba noastră latină s-a păstrat, dar atât de multe elemente de cultură latină s-au pierdut.

70 thoughts on “Nume vechi româneşti”

 1. Razvan nu este nicidecum nume romanesc vechi.Este de origine indiana imprumutat de la persi si adus de tigani.
  Bogdan=Bog (D-zeu) dan(danie/dar) =dar de la Dumnezeu in slavona.
  Slab stam la istorie

 2. Eu zic că acele nume sunt slave, nu că sunt româneşti vechi. Răzvan ar putea avea şi o etimologie slavă, fiind înrudit cu sârbescul Radovan.

 3. Nume dacice de persoane = exact zero? Cum e atunci cu nume precum “Decebal”, “Dochia”?…Ma indoiesc de asemenea ca “Bădica Trăian” sa fi patruns in limba romana prin secolul 19…Zic si eu…

 4. Decebal şi Traian sunt nume împrumutate în secolul 19, nu moştenite. E simplu de verificat: mai ales în Transilvania, au existat registre cu nume româneşti de sute de ani, dar nu vei găsi nicăieri un astfel de nume în secolele 17-18.

 5. Iar Dochia nu are nicio legătură cu Dacia, ci vine de la un nume grecesc bizantin: Evdokia (Ευδοκία), care înseamnă “părere bună”, “aparenţă bună”.

  Asocierea cu Traian a fost făcută de naţionaliştii noştri romantici din secolul 19.

 6. Pentru bercuvlahu: Camasie nu e un nume românesc: a fost un martir creştin din Dobrogea de pe vremea romanilor. Am căutat în cartea de telefon şi din câteva milioane de abonaţi, niciunul nu poartă acest nume.

  Doină e probabil cuvânt slavic. (oh, the horror!) E înrudit cu cuvântul sârbesc “daljina” (citit aproximativ “daina”) care înseamnă “depărtare”, “distanţă”, ceea ce ar avea destulă logică, ţinând cont că doinele sunt cântece de dor.

  1. exista si posibilitatea ca sarbii sa fi preluat termenul de doina din romana.Daca te uiti in dictionarele din Bulgaria,Serbia si Ungaria toate cuvintele care in dictionarul explicativ al limbii romane sunt trecute ca avand etimologie bulgara,slava sau maghiara sunt trecute ca avand etimologie romaneasca

  2. exista si posibilitatea ca sarbii sa fi preluat termenul de doina din romana.Daca te uiti in dictionarele din Bulgaria,Serbia si Ungaria toate cuvintele care in dictionarul explicativ al limbii romane sunt trecute ca avand etimologie bulgara,slava sau maghiara sunt trecute ca avand etimologie romaneasca

 7. Barbu e cuvint romanesc 100 %
  “Barbu este un nume stravechi, de traditie romaneasca. B. P. Hasdeu considera numele Barbu fie o creatie romaneasca avand la baza substantivul `barba`, fie o mostenire din latina si anume din `Balbus`”
  Iancu ar mai fi ,e varianta romaneasca de la Ion

  Doina – Nume cu radacina specific româneasca, din limba dacilor traitori între Carpati. El semnifica dorul de pamânt. De asemenea, acest nume a fost împrumutat cântecului popular românesc ce semnifica dorul si jalea românului, supus la nenumarate greutati de-a lungul existentei sale.

 8. D’apoi daca pornim de la premiza ca toate numele actuale romanesti provin din alte limbi, pai e imposibil sa nu gasim ceva cuvinte straine care vezi Doamne sa ne fi inspirat. Asta-i ca si cu talmacirile profetiilor lui Nostradamus. Se trezesc tot felul de destepti sa-i traduca viziunile, si daca ar fi sa-i bagam in seama, tot la 5 minute ar fi cate un sfarsit al lumii.
  Cat de naivi pot fi unii sa-si inchipuie ca un popor mare (cel dac) n-a fost in stare sa transmita mai departe cuvinte si nume?! Uitati-va la numele satelor si apelor Romaniei. Ele de unde credeti ca vin? Nici macar austro-ungurii din Ardeal nu s-au strofocat sa le schimbe. Pe ici pe colo le-au tradus doar.
  Io zic ca cine vrea sa-si dea cu parerea despre daci are nenumarate posibilitati sa se informeze si apoi, cu o imagine pertinenta formata, sa-si dea cu parerea pe forumuri.

 9. Ciucalau este nume romanesc 100%, inseamna stiulete de porumb (regionalism din Moldova);
  Am o curiozitate: ce stiti despre numele Ilinca? imi place acest nume dar nu am aflat mai nimic despre el.

  1. Ilinca este varianta feminina a numelui Ilie,nu are nicio legatura cu Ileana. Femei batrane care poarta acest nume stiu ca numele vine de la sf Ilie

  2. Apai daca si Ilinca o fi nume unguresc in zone unde nu s-a pomenit niciodata de unguri, sa fii sanatos! Penibil articol, sa nu gasesti tu nume romanesti de provenienta dacica in clipa cand ai Mirxa / Mircea (“x” fiind grafica greceasca) pe pietre getice de secol III-II i.Hr.!!! haida-de!
   Ii recomand autorului atat de nevinovat ca pruncul sa citeasca macar datele de la finalul acestei pagini de net:
   http://www.ariminia.ro/ro/tara-zeilor/
   In general diminutivul terminat in “ila” este getic, aplicat sau nu la un nume imprumutat din alte limbi. Exemplu: Boila, Pasarila.
   Un tip serios a mai scris si asta:
   https://hroderic.wordpress.com/2012/07/06/zura-si-alte-nume-dacice/
   Gelu si Dan sunt alte doua nume stravechi fara legatura cu Daniel si Gheorghe. Zina e nume de femeie – derivata din “zina”. Etc, cine cauta gaseste, numai sa vrea!

 10. Cum sa nu fie?….

  Onomastice:
  Codrin, Codruta, Aurel, Aurica, Balan, Baciu, Barbu, Bucur, Doina, Dochia, Gruia, Zina etc. Acestea mi-au venit in cap pe moment.

  Nume de orase avem Deva,din ce imi vine in cap pe moment, si o gramada de nume de sate si comune de provenienta daca,

 11. gelu, glad, menumorut, doina, marghioala, gruia, ene (decebal nu e nume e titlu sau porecla)
  are mare dreptate Lisidava.
  de exemplu cuvantul Iubire de ce origine este?

 12. Cate nume si cuvinte , atatia specialisti . Mai cititi si din Ferenc Bakos si studiul sau despre influenta limbii române asupra limbii maghiare . Iorga spunea ca romanii se invecineaza tot cu romani , tracii erau un popor foarte numeros iar romanii , vlahi , aromani sau cum ne om fi numit au avut un impact masiv asupra popoarelor migratoare . Greu de crezut ca acestia sa nu fi preluat mai nimic de la traco daci sau vlaho romani avand in vedere ca acestia au fost prezenti din Polonia pana pe muntele Athos sau din Slovacia pana prin Rusia . Iar aceste prezente sant atestate . Asa ca . . .

 13. De fapt tracii nu au fost doar influentati de catre greco romani ci influenta a functionat si invers . Cat despre nume ca Zia , Lia , Zina imi vine greu sa cred ca nu sant de origine daca , avand in vedere atestarea sa prin surse , sotia unui rege costoboc se numea Zia . Cat despre numele dace in general , e bine de stiut ca ele ne au parvenit prin filiera greco romana , fiind probabil stalcite sau traduceri . Dacii nu au lasat scrieri , avand interdictie ( ca la druizi ) in acest sens . Iar Razvan nu vine din indiana ci din slava , putin de crezut ca Razvan voda si ar fi luat numele de la tigani care i ar fi fost eventual robi , Razvan , Bogdan sant probabil supranume . Buza , Buzea , Buzescu , Doru , Dorin(a) , Doina , Doinel vin tot de la daci . Nu stiu dar Oroles suna mai mult a aur decat a vultur , Oroles poate fi astazi Auruţ , nume gasit pe la moti .

 14. Noroc tuturor! Foarte curind voi avea inca o fetita! Caut un nume romanesc usor (corect) de pronuntat de canadieni, caci locuim in Toronto. Pe prima fetita o cheama Sanda. Noi ii zicem Sanduta. Aveti careva sugestii pentru a doua fetita? Va multumesc mult, Lia

 15. Se spune ca Dan e nume slav, dar numele de Dan apare in Bilblie ca fiu a lui Avram. Pe Net am gasit ca numele de Oana vine de la Ana, de la englezi, dar Oana e un nume tipic pentru romani si nu pentru englezi. Si cred ca sunt multe astfel de greseli

 16. Interesant, toata lumea cauta sa traga concluzia ca un nume ar fi neaparat derivat din altul de origine straina, etc. Intr-adevar, daca iei un nume romanesc la intamplare, o sa observi ca e intalnit in alte forme si la alte popoare. Dar de aici unii ajung la concluzia gresita ca a fost ‘imprumutat’, urmand sa se stabileasca prin paruieli si scatoalce verbale cine de la cine l-a furat.
  Dar uitati ca limbile moderne proving dintr-un fond indo-european comun si ca de fapt toate ramurile lingvistice din Europa sunt inrudite. Inclusiv limba tiganeasca(sau rroma, cum o fi mai corect) are radacini in fondul respectiv.
  E normal ca unele nume sa fie preluate, dar unele au pur si simplu aceeasi sursa ca si echivalentele lor.. cum ar fi numele romanesc Ion, care e echivalentul lui Ivan la rusi, John la englezi, Jean la francezi si asa mai departe.
  “Ce s-a întâmplat cu pletora de vechi nume latineşti, nimeni nu ştie. S-au pierdut în negura timpului. Este o minune că limba noastră latină s-a păstrat, dar atât de multe elemente de cultură latină s-au pierdut. ”
  Cred ca glumesti. Stiu ca perspectiva globalizarii e interesanta, dar a cunoaste anumite aspecte legate de istoria si cultura locala nu te face automat un bau-bau ultra-nationalist. Nu-ti fa griji, nici legionarii si nici popii nu au fabricat documentele si studiile istorice, poti sa le rasfoiesti fara frica si sa mai lasi la o parte articolele incropite fara bibliografii.

 17. Majoritatea prenumelor romanesti provin din greaca si latina mai ales cele din sec.IIX.Multe desigur de la limbile romanice.

 18. Sa fim seriosi,nu are cum sa fie adevarat ca s-au pierdut toate numele dacica,spre exemplu in Arad exista Ziridava care inainte era o asezare dacica,si acum ii un magazin,si multi nici nu stiu de la ce vine numele asta :| cand o sa am copii o sa le pun nume de daci ca Oruper,Rholes,Scorilo,Duras,Dromihete,Gudila,Diegis,Seuthes,Cotiso,Deceneu,Vezina,etc…. apropo si astea sunt imprumutate? :P sau pana si Sarmisegetuza ii slav sau grecesc :)))) Baba Dochia–”Baba Dacia”

 19. Imi place mult numele LIA! Si daca e nume romanesc, ma bucur si mai mult pentru ca vreau ca copiii mei sa aiba nume romanesti dar si usor de pronuntat pt straini!
  Cat despre Razvan… sa stiti ca nu are cum sa provina de la rusi… Eu cunosc f bine limba rusa si chiar nu are de unde sa provina…. Bogdan – DA! este categoric ruses!

 20. Pt Oroles: ,,Razvan nu vine din indiana ci din slava , putin de crezut ca Razvan voda si ar fi luat numele de la tigani care i ar fi fost eventual robi” ………Răzvan Vodă – Rom de origine – a domnit în Moldova, începând din 4 Mai 1595, până în 13 Decembrie 1595. În 5 Mai 1595 Răzvan Vodă l-a declarat trădător pe Aron Vodă şi l-a arestat la Iaşi. La 14 Decembrie 1595 Răzvan Vodă a fost prins în încercarea sa de a fugi în Transilvania şi predat urmăritorilor în 4 Decembrie 1595, când noul domnitor, Ieremia Movilă, a poruncit să fie pus în fiare, la Suceava, să i se taie nasul şi să fie tras în ţeapă. Acea asasinare este comemorată de Romi în România la fiecare 14 Decembrie.

 21. OROLES,DAPIX ,BUREBISTA,COSTOCOS,BENDIS,ROMULA,SCORILO,
  DURAS,BUCUR,DECENEU,RHOLES,DROMICHETE,DIEGIS,ZINA,DIEGIS,DOINA,DORU!!!
  ATI VRUT NUME DACICE SI MAI SUNT

 22. Antroponime de origine dacica exista in limba romana, nu foarte multe , e drept. Nu ma refer aici neaparat la cele care deriva din cuvinte de substrat, ci altele, al caror inteles astazi nu il mai cunoastem, nume de familie ca de ex. Duda, Duza, Dulea, Tiut, Butuza, etc..

 23. Petre este cel mai vechi nume românesc(secIII-inscripție grecească din Dobrogea)în această formă.Tatu,Doru,Barbu-Bărbat,Pruteanu(nu uitați că abia la formarea statului modern s-au oficializat numele de familie)Dochia(cuvânt de legendă,mă îndoiesc că vine de la Evdochia),Gruia(culme împădurită,termen autohton)Durău,Mugurel sau Mugur(na și un tracic,Muguruza e și nume basc)Bucur(celebrul cioban care ne-a bucurat cu o capitală extraordinară)BUZA,BUZEU,BUZEL(tracic,un Byzeus a fondat celebrul Bizanț)ION(deși este considerat numai creștin,are o vechime mai mare-IONIENI,IANUS-ZEUL cu două fețe de unde vine și vorba de duh..)RAREȘ(deosebitul,unicul,ăl mai cu moț=dacă aveți și alte tălmăciri nu le postați)MUȘAT(frumos,Ștefan cel Mare era un MUȘATIN=și la propiu și la figurat)Hore(inscripție sec VI la noi,avea un înțeles și în greaca veche..),Horea,Horel..aha uite încă un nume tracic(deși regionalism în zona Orăștie)ARMIE=cineva spunea că vine de la Armindeni(Sarmis la daci=Hermes la greci),VASILE(știu,vine din greacă,dar..și dacilor le plăcea=monede dacice cu inscripția SARMIS BASIL,epoca lui Burebista)Cătilin(nume foarte rar,regionalism Ardeal,însemna încetișor,lent :))) poetic pentru ardeleni,nu-i așa?)Ursu,Lupu(băă mă lași?erau nume obișnuite și foarte răspândite:));nu mai pun Jder,potaie,Calu)Tudor(dar al lui Dumnezeu în greacă deși sunt și alte păreri)Caloian(uitat complet azi)Gorun(un tip de stejar,termen autohton,nu slav)Mărin(al mării)Bălan,Mălin(arbust)Florin,Florina..și unele mai noi(200 ani) dar frumoase:Sorin,Crenguța,Lăcrămioara,Viorel,Viorica,Codrin,Codruța..Apoi mai vechi dar sfinte :Gheorghe,Mihail,Gabriel, etc

 24. Dupa ideile acestui inseamna ca si eltii trebuiau sa dispara .Exista nenumarate documente in istoria romanilor in care se vorbeste foarte clar despre originea Imparatilor si nobililor romani de origine daca .Nu au ascuns locul de provenienta ptr ca in Imperiul roman nu era o rusine s

 25. scuze am apasat pe enter … nu era o rusine sa vii dintr-o anume parte a imperiului si mai ales din Dacia Mergeti sa vedeti la Luvru statuile dacilor si la Vatican am inteles ca sunt (eu nu am fost inca ) si vile ale nobililor romani si italieni erau impodobite cu statui dacice .Mai citeste domnule .Nu spun ca suntem buricul pamantului dar sa afirmi ca nu exista semne de continuitate pe teritoriul actualei romanii asa denota o incultura crasa .Nu este de mirare ca am ajuns unde suntem

 26. observa terminatia acestor cateva nume de daci: Komakizo, Kaigiza, Dakiza, Bastiza, Drilgisa, Dadazi, Ziais, Diegis, Tiatitis, Duras, Roles, Daia. compara cu nume romanesti: GheorGhitza, Draghitza, Tudoritza, Ionitza, Baditza, Iza, Zizi, Gigi, Titi, Titza, Doru, Relu, Ralu, Deea.
  aparent aceste nume is diminutive, dar io pariez ca e cea mai comoda explicatie – pt ca lingvistii romani dupa ce ca is putini is si platiti prost.

  dar ce te faci cu pleiada de nume sarbesti in genul Ivica Dacic (citeste Ivitza Dacici) sau Pletikosa – fotbalist, sau numele bulgaresti ca Duridanov sau Dacev, sau nume secuiesti ca Dozsa sau Dezs (citeste Doja, Deja) sau pleiada de nume “unguresti” gen Gyorfi (Gheorghe fiul) Petofi (Petre fiul) Banfi (Ban fiul) etc, construite identic cu numele dacice Petiporus (Peti fiul) Mucaporus (Muca fiul)

  succes la descoperit kestii noi si interesante despre romanii de azi si dacii de ieri

 27. Razvan: se speculeaza mult legat de originea numelui. Cea mai probabila varianta insa este originea islamica. Rizwan este un nume mentionat in Coran, era zeul/pazitorul Raiului (el decidea cine merge in Rai si cine nu). A ajuns la romani probabil pe filiera slava. Numele Rizvan exista la croati, bulgari, la ucrainiei, la ceceni (care au multi musulmani).

 28. “Elementele antice în onomastica românească sunt aproape inexistente” subiectul onomasticii românești nu a fost studiat niciodată cu profesionalism,deci ar fi prudent să nu dăm concluzii definitive().Eu zic că sunt destule nume neexplicate până azi care au asemănări flagrante cu nume antice.Ex: SUCIU (nume de trib tracic),Amza PELEA (cunoscutul actor care purta un nume de trib tracic local),DÂRZU(nume învechit,foarte rar folosit în vechime,azi numai nume de familie-seamănă mult cu numele unei zeități antice,Derzalos),BUCUR(),Buzea-Buzescu(Byzos,un regișor trac care a fondat orășelul Bizanț)MUGUR-MUGUREL(cuvânt care nu necesită traducere,străvechi nume prezent la albanezi,basci și români)maiorul Valeriu CARP,erou militar român(CARP=nume de familie și nume de trib)GRUIA(deal împădurit)MOȘNEANU-MOȘU(presupun că termenul moș însemna înțelept în antichitate,idem moesii erau un trib tracic)..și exemplele pot continua ,dar nefiind un specialist în domeniu,părerile mele sunt doar atât,păreri.

 29. pt lia, toronto-MEDA-fata lui DECEBAL:ARINA -fata lui MIRCEA cel BATRIN!!!!!!!!!!! deja m-am saturat,unde citesti,dex-ul,de ex ,toate sint de toate originile numai dacice ,sau romanesti nu!!!!!!!!!!!!!
  de ce sa le spun rom si nu tigan?vin din india,asta e,erau robi ,noi ,nu avem vina,de ce noi sa facem ce zic altii”madam comunitate” iar strainii le zic tot GIPSY,oare ce inseamna???????????????????????????
  la ora actuala,mai marii tarii se pleaca in fata BUBULILOR(vorba lui CORUT-cititii cartile,de la inceput },si accepta aceasta obidienta,fata de cine de fapt?sintem -din pacate pt toti-cei mai vechi.,de aici au venit toate,inclusiv scrierea,,cele mai vechi scrieri s-au gasit la TARTARAIA-dar nu se vrea sa se recunoasca!ALT EX:INsulina_PAULESCU si ex pot continua! totul e sa fiti mindrii pt ca nu aveti de ce sa nu fiti,sirugati-va si pt tara,ca ea nu-i devina ca are asemenea oameni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 30. Este doar o ipoteza “noi nu suntem latini de fapt latinii sunt daci”. Imperiul Roman s-a format din scursura societatii dacice trimisa spre periferia Imperiului Geto-Dac. Argumente:
  - dacii rideau de poetul Ovidiu ca vorbeste o limba dacica stilcita
  - pe Columna lui Traian nu sunt trei personaje: un dac, un roman si un translator ci doar un dac si un roman
  - romanii au ocupat doar 1/6 din Dacia pentru o perioada scurta de timp. Greu de crezut ca dacii si in special dacii liberi au invatat de buna voie limba latina.
  - romanii au atacat Sarmisegetuza pentru a prada aurul care a salvat Imperiul Roman de la faliment
  - romanii au venit sa ne civilizeze dar pentru a cuceri Sarmisegetuza au taiat apeductele. Sarmisegetuza avea sistem de ventilatie bazat pe principile fizicii moderne. Drumurile erau pavate cu pietre perfect taiate si multe altele.
  Eu nu spun ca aceasta teorie este adevarata ci ridic niste intrebari. Puteti gasi raspunsuri?

 31. Buna!..

  Am vazut ca va pricepeti la etimologii… As avea si eu o rugaminte (am incercat sa googalesc, dar m-am enervat cand am vazut ce rezulate am avut). Am nevoie de etimologia numelui Dinu Andra-Elena. Pentru numele mic am gasit cateva.. dar se cam bat cam in cap, dar despre Dinu ca nume de familie… mai greu. Vine de la Dinescu daca va ajuta…

  Multumesc

 32. De cand e limba noastra latina, domnilor? Ideea asta vehiculata in secolul XIX e cam… Ciudata, cel putin. Din ce in ce mai multi cercetatori neaga originea latina a poporului roman- si e si logic sa o nege. Romanii nu sunt latini, sunt daci, iar limba dacilor, dupa ultimele cercetari (si nu numai, anticii stiau asta) semana foarte bine cu limba cotropitorilor romani. Chestiile cu latinitatea poporului astuia incep saprovoace zambete- din ce in ce mai dese.

 33. buna!
  eu caut numele zaha, am innebunit deja cat am cautat si nu stiu de unde provine. strabunicii ziceau ca e nume slovac, ei fiind din bihor. am gasit ca e si prenume arab, ba ca “zah” e un termen al indienilor navajo, ba ca “zaha” inseamna arsura la inima in ceha..nu gasesc nimic concret.

  1. Baga-te cu stramosii tai slavi doar intr-o mica categorie, de ce extinzi la toti romanii? Boala asta a generalizarii denota oarecari defectiuni la sinapse si neuroni!

 34. Cunoaste cineva daca exista vreun dictionar de nume (onomastica) dacice/trace ? Sau macar surse de nume dacice/trace ? As fi tare interesata… imi puteti scrie la adresa: bendis2@hotmail.com

  Daca nu, macar lingvistii/istoricii adevarati pe care ii mai avem ar trebui sa puna de-un dictionar romanesc de nume dacice/trace …

  Multe salutari celor de acasa!

  Bendis

 35. pt. Bogdan: nu reusim sa scapam de umbrele intunecate aruncate peste istoria noastra lingvistica de unii ca Iorgu Iordan sau Al. Graur.Evreii ne spun noua ce limba vorbim! Cum sa se ajunga la afirmatia aberanta ca peste jumatate din fondul nustru de cuvinte este de origine slava!? se trage din slava? gresit si lipsit de temei,nacar pt. aceea ca slavii au venit in balcani peste o populatie care vorbea propria limba si nu vad de ce ar fi renuntat la ea pt. a vorbi slava.
  Cat despre limba dacilor ce sa zicem: protolatina.De ce vorbesc maramuresenii limba romana?

  1. sunt perfect de acord cu tine mihai.singurele cuvine care provin din slava sunt cele intrate in limba pe filiera bisericeasca(ex:parastas,iconostas,psalm,stih,ceaslov,utrenie,vecernie etc) datorita faptului ca primele scrieri au folosit slavona. Celelalte cuvinte care in DEX ni se spune ca au origine slava(ex:gaina,cocos,closca,visin,cires,glod,colinda,padure,rau,izvor etc) apartin de fapt fondului tracic comun. Conform dictionarului limbii romane toate cuvintele sunt imprumutate de pe la vecinii migratori pe cand noi care suntem dintotdeauna aici nu stiam cum sa zicem la gaina,trebuiau sa vina slavii sa ne invete

 36. …Nu stiunimic despre butuza, dar stiu ca noua tiganilor nu -ni se spune rromi ci,( ROMNI)DACA STIE CINEVA, DE UNDE NE VINE ACEASTA DENUMIRE DIN A CUI RAMURA NE TRAGEM?DE UNDE ACEST NUME?PENTRUCA, NOI TIGANII AM FOST INPRASTIEATI, PINA CE SA AVEM O LIMBA SCRISA DE ACEEA, SE SPUNE CA NU AM AVUT O TARA DAR DACA AM FOST …NU STIU DACA LUATI DIN TARA LOR SAU GONITI DIN TARA LOR CA, EU ZIC CA DE ACEEA NU SE STIE NIMIC DESPRE ACEST POPOR , CA,EI AU FOST …SAU CEVA SA INTIMPLAT PINA CE SA INCEAPA SCRIEREA DE NU SE STIE NIMIC DESPRE TIGANI DE UNDE VIN SI DIN A CUI RAMURA SE TRAG?…UNII SPUNCA NE AVIND O TARA A LOR , SUNT UN POPOR NOMAD DAR EU ZC, PAREREA MEA ESTE CA, DOAR CU PORTUL SI CU LIMBA DOAR AU RAMAS EI SUNT SINGURUL POPOR CARE NU SI-AU LASAT PORTUL ASTA DOVEDESTE CA, SIGUR AU AVUT O TARA SI CA , AU FOT UN POPOR FOARTE PASNIC CARE NU AU STIUT SA-SI APERE TARA …DECE ?PENTRU FAPTUL CA, ERA UN POPOR CARE NU STIEAU DECIT SA -SI VADA DE MUNCA LOU ERAU MESERIEASI…TATA LAUTAR BUNICUL FIERAR ASA AU TRAIT ATUNCI SI ASA TRAIESC SI IN ZILELE DE AZI CEI CARE SINT DE AI MARI NU SUNT CURATI SI NU SUNT TIGANI ADEVARATI SINT HOTOMANI SI SUNT PROVENITI CAM DIN PARTEA BULGARIEI SI A TURCIEI OAMENI FOARTE RAI TIGANII NU SUNT ASA CI, CU FRICA DE dumnezeu si , nu vedeti ca nu au cultura?…de altfel sa va mai spun un secret tiganii sunt niste oamenii care , ei, au dreptate citi rominI au mincat in casa mea sa le dea DUMNEZEU sanatate la copii mei dar , rominii sunt oameni foarte reci , fata de noi tiganii tiganul se inrurie foarte repede , dupa cum si se potoleste foarte repede e , ca un foc de paie cu un cuvint bun , il potolesti numai decit dar avem in noi, singe foarte fierbinte nu un singe rece asa cum il au rominii si de aceea nu ne prea ne potrivim dar am trait si daca DUMNEZEU MAI VREA VOM TRAII SI DE ACUM INCOLO BINE …VORBA DOMNULUI PRESEDINTE (SA TRAITI BINE!)E MULTE DE SPUS SI DE ANALIZAT DAR CINE-O FACA?ASTEA CARE-S BAGA …E RUSINE SA PRONUNTI ASA CUVINTE URITRE DE CE TREBUIE SA-TI DAI POALELE PESTE CAP CA, NU AVEREA CARE O AI TE REPREZINTA CI CUVINTELE CU CARE TE EXPRIMI DE CE TI-AI BAGA SI NA-I SPUNE CEVA FRUMOS CA REPEDE FACI RAU DAR IL CAUTI PE BINE SI , DACA CAUTI RAUL DE EL AI PARTE CA TI SE RASPUNDE CU ACEIAS MONEDA STII VOABA AIA (CE TIE NU-TI PLACE ALTUIA NU-I FACE …SI GATA …TOTUSI DACA CINEVA, STIE DESPRE ACEST POPOR CARE SE NUMESTE NU ROOMI CI (ROMNI)AR FI FOARTE BINE CA, POATE NI SE MAI IA DIN, POATE CA, VOM AVEA SI NOI O ALTA FATA DE ATITEA ALTII CARE NE PUN LA ZID CIND AUD CA SUNTEM TIGANI FUG DE NOI CA DRACUL DE TAMIIE

 37. @) Butuza:
  Numele este de origine dacica.
  Este legat de toponimul Botiza, din Maramures.

  @) Ilie Georgeta
  Tiganii provin din India, mai exact din sudul Pakistanului de astazi. Ei faceau parte din casta Rajputilor, ocupandu-se cu razboiul si cu prelucrarea metalelor. Din cauza aceasta le place tiganilor sa se ocupe cu metalul, si poate de aici au si mostenit tupeul asa de specific – au fost pana acum 1000 de ani un popor de razboinici.

  In anul 1000, Mahmud din Ghazni, sultanul musulman de la Kabul a atacat zona respectiva, a invins pe Rajputi si a luat foarte multi robi pe care apoi i-a vandutl mai departe. Se spune ca cei din orasul Kannauj ar fi stramosii tiganilor.

 38. apropo baragan vine de la dacicul beligenas si asa se si numea la daci baragan.deci baragan de aicea deriva din dacica

 39. da si aici putem sa ne mai gandim la baliga,balegar, care sunt trecute in dictionar ca etimologii necunoscute.vezi de exemplu numele actorului radu beligan.numele actorului e dacic.

 40. da .daca razvan e o denumire indiana atunci e clar ca e nume autohton fiindca noi stim bine cu totii ca dacii sunt originari din zona indo-iraniana.daca te duci in india sau iran si le vorbesti de cris,somes,arges locuitorilor de acolo si au sa stie ca nu esti din india o sa rada si se vor intreba de unde stie asta de denumirile acestea sau vor zambi fiindca le vorbesti din limba lor fiindca se stie ca spre exmplu crisna este e zeitate la indieni.

 41. Mai documentativa inainte sa scrieti bazaconiii pe net nu va e rusine. Romania a fost cel mai avansta stat inca din antichitate a cucerit toata lumea. in apeductele romanesti se foloseau princippiile fizicii moderne inca de acum doa mii de ani, care au fost descoperite mult mai tarziu. Cine va invatat pe voi istoria nu a-ti invatat la scoala ca romanii sunt si au fost dea pururi un popor harnic si muncitor si primitor. -… noi romanii am aparat mereu europe de tatari si turci . Limba romana este ce-a mai tare cum puteti sa spuneti ca nu exista nume adevarate romanesti- dar ION, VASILE, GHEORGHE ce sunt?!!!!!! nu va e rusine, sa spuneti asa de patria voastra huoooo, trist, trist

 42. Iata un nume dac: Catalin! Numele asta a ajuns sa dea nume populatiei din Spania – catalanii. In toata Europa Catalin e nume de fata, scris Katalin, Catlin, sau altfel, numai la noi e nume masculin. Pt fete avem Catalina. Daca era imprumutat, il foloseam asa cum il imprumutasem, nume de fata. Uite ca avem si masculin si feminin.

  Sint si altele, multe altele. Majoritatea numelor din limba romana. Nu va lasati inselati de ce e scris in DEX. Ar trebui refacut in totalitate dar cine sa-si asume refacerea lui?! :(

  Pina una-alta va recomand
  Mihai Vinereanu Dictionar etimologic al limbii romane pe baza cercetarilor de indo-europenistic. Il gasiti aici:
  http://www.price.ro/preturi_mihai_vinereanu_dictionar_etimologic_al_limbii_romane_pe_baza_cercetarilor_de_indo-europenistic_186483.htm

 43. Uite câteva nume antice transmise până azi, uneori ca prenume alteori ca patronime:
  - Udriște, Udrea, Udroiu, Odroiiu din Hadrianus sau poate e dacic conform cu ultima descoperire arheologică de la Geoagiu(Germsara) unde un roman dedică o placă nimfei dacice Odrista
  - Troian din Traian, fără intermediar slavon cum se considera până mai ieri
  - Bărbat din numele latin Barbatus
  - Bucur probabil să fie ori dacic ori latin
  - Barbu ș var.arhaice Barburu Barbura din sinaxar, sfînta.Barbara
  - Gherman
  - Florea, Bunea, Arbure.

  Sunt multe necunoscute în istoria noastră, mai ales pe plan onomastic.

 44. Care ma poate ajuta si pe mine zicandu-mi de unde se trage numele de Pîrvu/Pârvu. As vrea tare mult,daca cineva ma poate ajuta,de unde se trage si ce inseamna. MULTUMESC! eventual sa-mi dati add la id-ul de messenger: serious.snake

 45. Va salut .stie cineva originea numelui Varzari? Familia mea e din Iasi ,bunicii si stabunicii din Cotnari,jud Iasi.logodnica mea e gravida si inca nu stim ce o sa avem.imi place Andrada pt fata iar pt baiat sincer nu mi vine nimic in minte.vreau un nume dac care sa se potriveasca cu numele de famile .va multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>