De ce Geoană şi nu Băsescu

Nici unul, nici altul nu mi se par potriviţi să fie preşedinte. La noi, preşedintele nu are mare putere, aşa că aş prefera cineva care să poată fi considerat un model, cineva care să inspire oamenii. Nici Geoană, nici Băsescu nu inspiră pe nimeni, aşa că se poate doar alege răul cel mai mic.

Acest rău cel mai mic e Geoană.

Băsescu e genul care este într-o vânătoare de vrăjitoare continuă.

Găseşte totdeauna câte un duşman nou, împotriva căruia începe o cruciadă: parlamentul, cei 322, mogulii, comuniştii, ruşii, tonomatele, Grivco, oligarhii, Vântu, Voiculescu, etc, etc…

În loc să vorbescă problemele adevărate ale ţării (ca de exemplu deficitul bugetar uriaş şi ineficienţa aparatului birocratic), foloseşte strategia “Red Herring” a dictatorilor: se luptă cu nişte duşmani ai poporului; dacă aceştia nu există, trebuiesc inventaţi.

Băsescu duce o luptă cu morile de vânt şi din cauza asta mulţi cred că face ceva, deşi e doar aparenţa. Corupţia e la fel de mare, birocraţia la fel de ineficientă, iar statul are la fel de ruginite ca şi pe vremea lui Năstase.

În momentul actual, PDL-ul are guvernul, dar nu încearcă vreo schimbare în administraţie, pentru că nu e în interesul lor. PDL-ul are la fel de mulţi oligarhi din afaceri necurate ca şi PSD-ul, dar cum spune proverbul, Hoţul strigă: „Hoţii!”.

Singura diferenţă ar fi că presa şi oamenii nu s-ar focaliza pe certurile sterile şi interminabile între Băsescu şi ceilalţi; doar prin discutarea unor teme serioase se poate schimba ceva. Altfel vor mai trece încă 5 ani în care nu se va schimba nimic.

One thought on “De ce Geoană şi nu Băsescu”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>