Instant messenger şi social networking

În România, “instant messenger” este aproape sinonim cu Yahoo Messenger. Nu cunosc vreun român care să-mi fi dat vreodată un id de la o altă reţea de instant messenger decât yahoo, care este deja standardul.

Însă e un fel de standard doar în România: alte ţări au alte standarde, care s-au impus prin vremurile nebuloase ale începutului internetului. Dacă un român îţi va da un id de Yahoo, un englez îţi va da un id de MSN, un american e probabil să-ţi dea un id de AIM, iar un rus sigur îţi va da un id de ICQ. Google Talk are adepţi mai peste tot în lume, dar de obicei e folosit împreună cu un alt client, care are popularitate locală.

Acelaşi lucru se întâmplă şi cu siturile de “social networking”. În România, sunt populare www.hi5.com şi Yahoo 360˚, spre deosebire de exemplu, de Brazilia, unde www.orkut.com al lui Google este foarte popular sau Ungaria, unde există un site local numit www.iwiw.hu.

În Statele Unite, se observă un fenomen interesant: cele mai populare situri sunt www.myspace.com şi www.facebook.com, apartenenţa la unul sau la altul făcându-se în funcţie de clasa socială.

Myspace este folosit de hispanici, imigranţi, punkeri, emo, hip-hoperi, comunitatea muzicienilor şi elevii de liceu din familii mai puţin bune, care mai degrabă îşi vor găsi o slujbă după ce termină liceul decât să-şi continue studiile.

Facebook a început ca un site doar pentru Harvard, apoi extins pentru toate universităţile americane, înainte de a fi deschis pentru toată lumea. Începutul i-a dat o anumită linie, pe care o urmează, fiind folosit de “copiii buni”, care urmează sau vor urma o facultate şi vor avea un statut social mai bun.

Diferenţa dintre utilizatori se observă şi prin design: Facebook are un design curat şi sobru, spre deosebire de Myspace, care este are un design mai puţin îngrijit.

Nici unul dintre cele două situri nu e popular în România. În Facebook, majoritatea celor de pe networkul “România” fiind români din Statele Unite, mai ales tineri care învaţă acolo.

2 thoughts on “Instant messenger şi social networking”

  1. Oh, nu: mame pe facebook, dădăcindu-şi copiii pe internet, urmărind fiecare mişcare a acestora şi trimiţând mesaje îngrijorate în legătură cu prietenii pe care-i au?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>