Dorobanţi Tower: Turnul proiectat de Zaha Hadid pentru zona Eminescu

O arhitectă cunoscută internaţional a proiectat pentru o firmă evreiască un turn de 200 metri pentru zona Eminescu din Bucureşti:

Însă se pare că arhitecţii noştri nu sunt de acord pentru că nu se potriveşte cu stilul local. Evreii nu au ce căuta să ne construiască clădiri moderne, într-un stil internaţional. Evident, cu astfel de argumentaţie nu s-ar fi construit nici Turnul Eiffel, dar poporul nostru se poate mândri cu o şcoală de arhitectură mult mai bună decât cea a francezilor.

Dar care e stilul local? să ne uităm prin zonă, ce clădiri sunt!

În această primă imagine, o clădire de birouri la intersecţia Eminescu-Polonă; vedem verdele-praz, care ne aduce aminte de alimentul pe care atâţi olteni l-au folosit timp de secole pentru a supravieţui. 100% românesc.

Puţin mai încolo, pe aceeaşi stradă, o clădire care arată ca o burtă de politician român, dar unul patriot, albastrul fiind aceeaşi nuanţă cu cea din drapelul naţional. 100% românesc.

Mergem mai înainte, şi ajungem pe Dorobanţi, unde întâlnim un şir minunat de blocuri. Poate că blocurile comuniste par să arate pentru necunoscători la fel, din Praga până-n Vladivostok, dar există elemente care-l fac pur românesc, de exemplu cum fiecare şi-a pus termopane de altă culoare şi formă, dovedind că românul e original, nu ca fraierii de cehi, care şi-au pus termopane la tot blocul la fel.

Nu-i aşa că nu se potriveşte cu stilul zonei?

Propunere

Un stil mai românesc decât acesta, se poate găsi chiar la aici, la noi, fiind reprezentat prin sute, dacă nu mii de construcţii în toată ţara. Un exemplu, aici:

2 thoughts on “Dorobanţi Tower: Turnul proiectat de Zaha Hadid pentru zona Eminescu”

  1. În fine o opinie pertinentă. Căutând pe Google Zaha Hadid nu mi-a venit să cred ochilor câte enormități am putut găsi. Tragic este faptul că erau și opiniile unor arhitecți, unul chiat pe site-ul OAR! Dan Nicolae Agent se numește. Ăști sunt admiratorii Casei Poporului, a bulevardului Victoria Socialismului (asupra Bucureștiului – cu se spunea în epocă) și a tuturor ororilor din Epoca de aur.
    Cât despre ONG-iștii, cristoii, tatulicii, politrucii și turmele care-i urmează zgomotos, ce pretenție poți avea? Rămași la nevelul de manele, grătar și televizor doar un palat cu cât mai multe turnulețe pot aprecia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>